Basın Bülteni: Sheraton Vancouver Havalimanı’ndaki yüzlerce otel çalışanı, Türk Hava Yolları’nı uçuş ekiplerini grev hattının gerisine göndermekten vazgeçmeye çağırıyor

Richmond, British Columbia, Kanada – Sheraton Vancouver Havalimanı’nda çalışan ve grevlerinin onuncu ayına giren yüzlerce otel çalışanı, Türk Hava Yolları’nı uçuş ekiplerini Richmond, Kanada’daki Hilton YVR otelindeki grev hattının gerisinde kalmaya göndermekten vazgeçmeye çağırıyor.

Larco Hospitality, British Columbia’nın en büyük otel kompleksini oluşturan Sheraton, Hilton ve Marriott Vancouver Airport otellerini işletmektedir. Bu oteller, aralarında Türk Hava Yolları’nın da bulunduğu YVR Havalimanı’na inen uçuş ekiplerini düzenli olarak ağırlıyor. UNITE HERE Local 40 tarafından temsil edilen Sheraton Vancouver Havalimanı otel işçileri geçimlik ücret için greve başladığından bu yana, WestJet, Porter Airlines, UPS, American Airlines, Japan Airlines ve Fiji Airways olmak üzere altı havayolu şirketi dayanışma amacıyla otel kompleksinden işlerini geri çekti. Sheraton işçilerinin grev hattı, Türk Hava Yolları’nın uçuş ekiplerini gönderdiği Hilton’un önü de dahil olmak üzere tüm kompleksi kapsıyor. Türk Hava Yolları kompleksi himaye etmeye devam ettiği için artık aykırı bir konumdadır.

Grevdeki oda görevlisi Ana Dikili Musuvanua, “31 yıldır Sheraton YVR Otel’de çalışıyorum,” dedi. “Otel Kanada’nın en zengin ailelerinden birine ait ama bize kendimizi ve ailelerimizi geçindirecek kadar maaş vermiyorlar. Bu yüzden greve çıktık. Sizleri mücadelemizi desteklemeye ve Türk Hava Yolları’na Kanada’daki işçilerin grev hattına saygı göstermesini söylemeye çağırıyorum!”

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası Hava-İş, grevcilerin grev hattına saygısızlık eden uçuş ekiplerini temsil ediyor. UNITE HERE Local 40 konuyla ilgili olarak Hava-İş Başkanı Ali Kemal Tatlıbal’a ulaştı ancak henüz bir yanıt alamadı. “Bir işçi lideri, sendikasının bir işçi eyleminin baltalanmasındaki suç ortaklığını göz ardı etmemelidir. Herhangi bir yerdeki işçilerin kazanım elde edebilmesi için, özellikle de konu bir otel sözleşmesinin yerinin değiştirilmesi gibi önemsiz bir konu olduğunda, dünya çapında dayanışma ve işbirliği içinde olmalıyız,” dedi UNITE HERE Local 40 Başkanı Zailda Chan.

“Buna ek olarak, Türk Hükümeti (Türkiye Varlık Fonu aracılığıyla Türk Hava Yolları’nın %49’una sahip olan) kamu fonlarını hakları baltalayan bir şirkete yatırmıştır. Birçok hükümet yetkilisi geçtiğimiz günlerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü işçileri destekleme iddiasıyla kutladı: Türkiye’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, X’te ‘çalışan ve üreten her bireyin yanındayız’ şeklinde bir paylaşımda bulundu. Eğer Bakan Işıkhan tüm işçilerin yanında durma konusunda ciddiyse, hükümetinin çoğunluk hissedarı olduğu Türk Hava Yolları’na otellerini değiştirmesi için baskı yapmak üzere nüfuzunu kullanmalıdır.”

Grevci işçiler, Hilton YVR oteline giriş yapan THY uçuş ekiplerini protesto ederek otelin önünde “utanın!”, “giriş yapmayın! çıkış yapın!” ve “geri döneceğiz!” sloganları attılar.

“Başkan Chan sözlerini şöyle sürdürdü: “Finansal açıdan bakıldığında bile, Türkiye Varlık Fonu bir iş uyuşmazlığına gereksiz yere dahil olmanın bir yatırım riski oluşturduğunu kabul etmelidir. “Uluslararası Varlık Fonları Forumu’nun bir üyesi olarak TVF, Santiago İlkeleri uyarınca yatırımlarının asgari düzeyde risk almasını sağlama sorumluluğuna sahiptir. TVF’yi bu ilkelerin yanı sıra Türk hükümet yetkilileri tarafından benimsenen işçi yanlısı değerlere de uymaya çağırıyoruz.”

UNITE HERE Local 40, Hava-İş, Türk Hava Yolları ve Türk Hükümeti’nin THY uçuş ekiplerini otel kompleksinden çıkarmak ve grevdeki işçilere saygı göstermek için hızlı bir şekilde çalışacağını umuyor.

Medya İletişim: Nate Holers, campaigns@unitehere40.com